duminică, august 19, 2007

Străzile au amintiri

Nu ştiu câţi au mai auzit acest titlu, pentru cei care nu cunosc, este numele unui
film artistic românesc ale cărui filmări au fost făcute în centrul vechi al Târgoviştei în 1962. Pe lângă acţiunea lui, pentru mine valoarea acestui film este cu atât mai mare cu cât ceea ce văd în el, amintirile străzilor din Târgovişte încep să se şteargă odată cu trecerea timpului. Deterioararea clădirilor ce poartă aceste amintiri, înlocuirea acestora cu altele moderne, diferite, conduc uşor la pierderea unor valori pentru care alte popoare se zbat să le întreţină şi uneori chiar să le creeze din ceva ce nici n-a existat.
Stimulat de această involuţie, de-a lungul unui an si ceva am fotografiat ce mi s-a părut mai important, aşa cum "văd" eu, cu scopul ca măcar în poze să existe ceva ce cred că nu v-a mai exista mult timp.
Despre o intenţie asemănătoare am citit acum 2 luni în revista Photomagazine, un proiect condus de un grup de studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Bucureşti, intitulat foarte sugestiv, "Case care plâng"


















7 comentarii:

  1. nu-mi vine sa cred ca nu recunosc aproape nici o strada sau cladire din cele pe care tu le-ai pozat! Unde sunt?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok, trebuia să scriu sub fiecare poză, aici dau explicaţii cu locaţii:
    1. gardul de la fosta redacţie a ziarului "Realitatea Dâmboviţeană", vis-a-vis de liceul auto
    2. casă de lângă clădirea Poştei, pe strada ce duce spre liceul auto
    3. în stânga zidului, la mică distanţă e tot clădirea Poştei, strada iese in N. Bălcescu aproape de intrarea în Cetatea Domnească
    4. de la sediul Crucii Roşii spre Centrul Creaţiei Populare, pe stânga, după terasa care s-a deschis de curând
    5, 6, 7. intrarea în centrul vechi din scuarul primăriei
    8. etajul unei clădiri vis-a-vis de blocurile noi din centrul vechi, în dreptul ceasornicăriei, se vede şi-n penultima poză panoramică în dreapta
    9. e luată în dreapta Aulei Universităţii, la parter era sau mai este cred un restaurant (se vede şi-n a doua panoramă)
    10. biserica de pe strada cu poliţia municipală, în plan secund sunt ruinele bisericii de pe strada cu unitatea militară (unde e casa din a doua poză)
    11. coloanele blocului cu CEC-ul, latura dinspre magazinul Muntenia
    12. Budha bar, belvedere şi clădirea Romtelecom
    13. se identifică Aula Universităţii, strada ce duce la Belvedere, în dreapta e sensul giratoriu
    14. fotografiată din stânga panoramei anterioare, se vede primăria, înainte de '89 era un tocilar în curticica dintre clădiri, cred că singurul care ascuţea cuţitele de maşini de tocat :)
    15. vedere dinspre terasa şi restaurantul "La Butoaie", în dreapta e Budha Bar şi în stânga centrul nou spre scuarul primăriei

    RăspundețiȘtergere
  3. Impresionant...
    P.S. Nu putea lipsi Tudor Gheorghe ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesante imaginile panoramice.Deja aveam impresia ca nu sunt din Targoviste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte reusite pozele, mai ales cele panoramice...pentru prima oara mi-a fost dor de Targoviste :) cu toatea astea e frumos sentimentul! Thx!

    RăspundețiȘtergere
  6. si eu as spune...si casele au amintiri...din pacate edilii nostri au reusit sa-si bata joc de tot ce reprezinta vechi in targoviste si o fac cu zambetul pe buze...orasul unde a ales patrascu sa-si petreaca ultimii ani din viata e deja mutilat...pacat!

    RăspundețiȘtergere

Orice comentariu va fi verificat de catre proprietarul blogului inainte de afisare pentru a elimina mesajele de publicitate. Asadar nu introduceti adrese URL ca vor fi respinse.
Pentru a putea lasa un comentariu trebuie sa aveti un cont Google. Daca nu aveti, nicio problema, se face in 3 minute.