duminică, februarie 10, 2008

Năpasta

Jucată în premieră naţională la 3 februarie 1890, după aproape 118 ani, sâmbătă 9 februarie 2008 a avut loc în Sala Studio a Teatrului Tony Bulandra Târgovişte premiera piesei Năpasta de I.L. Caragiale, piesă ce a iscat multe reacţii negative în cronicile din timpul ei. Aceasta este inclusiv respinsă de la premiul Academiei din 1891 şi atrage după sine şi respingerea volumului Momente de la acelaşi premiu în 1901. Fiind ultima piesă şi singura dramă scrisă de Caragiale totuşi a fost prima piesă românească jucată într-o limbă străină, la 30 decembrie 1895 la Cernăuţi, tradusă de Adolf Last în germană. A mai fost jucată la Berlin în 1902 cu titlul "Anca", la Budapesta în 1903 şi la Magdeburg în 1918.
Toată această istorie şi modul excepţional în care a fost jucată de către actorii teatrului nostru micuţ dar valoros, m-a hotărât să scriu un nou articol aici şi să vă prezint cele mai semnificative fotografii, în viziunea mea alb-negru cu rolul de a accentua dramatismul. Nu rămâne decât să urmăriţi afişele stradale şi să vă duceţi s-o vedeţi că merită.

Ordinea pozelor e aceeaşi cu desfăşurarea spectacolului.
Toate pozele sunt în galeria Liternet, aici.

Bibliografie: Wikipedia

Dragomir şi Gheorghe - ştirea din ziar

Anca


Gheorghe şi Anca

Anca


Dragomir şi Anca

Anca

Dragomir şi Anca


Dragomir, Ion (ocnaşul, nebunul) şi Anca

Dragomir şi Anca

Încercarea lui Ion de-al omorî pe Dragomir

Dragomir în momentul final

Un comentariu:

  1. fotografiile dupa acest spectacol reusesc sa devina un spectacol aparte,au forta lor proprie de expresie,jocul de lumini si umbre,contrastul alb- negru,accentueaza elementele dominante ale textului,marcat de rau,pacat,negura si doliu,dupa cum sunt si culorile costumelor in piesa regizorului Catalin Chirila.

    RăspundețiȘtergere

Orice comentariu va fi verificat de catre proprietarul blogului inainte de afisare pentru a elimina mesajele de publicitate. Asadar nu introduceti adrese URL ca vor fi respinse.
Pentru a putea lasa un comentariu trebuie sa aveti un cont Google. Daca nu aveti, nicio problema, se face in 3 minute.