duminică, ianuarie 31, 2010

Developare color

Dupa cum stiti, din postarile mele anterioare nu m-am lasat de fotografia pe film alb-negru. Fotografia pe film o consider inca ceva de neatins cu digitalul. Nu intru in detalii tehnice pentru ca nu toti vizitatorii blogului le inteleg si le considera interesante dar un singur lucru am de spus: am reusit sa developez si filme color, eu cu manutele-astea doua, vorba tizului meu Calinescu. Si reusita in primul rand se datoreaza unei persoane aflate undeva departe de mine, Monica Raicu, careia ii multumesc foarte mult, fotograf deasemenea, care locuind intr-o tara cu o piata fotografica mult mai larga decat cea din Romania, a avut bunavointa sa-mi cumpere substantele necesare procesului color C41 si sa mi le trimita, pentru ca la noi nu comercializeaza nimeni asa ceva. Procesul e ceva mai complicat si mai restrictiv decat la fotografia alb-negru.
In continuare voi utiliza filmul color pentru fotografiile de inalta calitate, pentru cei care au pretentii, iar aceasta calitate se obtine cel putin pe film lat 6x6cm daca nu, intr-un viitor mai apropiat, pe planfilm de 4x5". Aceste tipuri de film nu se pot developa nicaieri in Targoviste iar in Bucuresti intr-un singur loc se face developarea asa "ca la carte". Ca si specificatie tehnica importanta si cunoscuta de multi, un cadru de film lat se poate scana de la 30Mpx in sus, ceea ce doar din acest punct de vedere este momentan de neatins cu aparatele digitale exceptie facand doar unul singur. In plus, imaginea e cu totul alta. Imi voi folosi Seagull-ul meu cu film lat preponderent la fotografia de studio.

Cateva rezultate si pe film lat si pe film ingust:






si un decupaj pentru a putea observa detaliile la rezolutia maxima:




8 comentarii:

  1. dacă ai fi căutat găseai seturi Tetenal C41, cum se găsesc și pentru E6

    RăspundețiȘtergere
  2. unde sa caut? eu am avut doar Google la dispozitie pentru cautari si am mai scris la focus94 dar niciun raspuns.
    tetenal am si eu

    RăspundețiȘtergere
  3. Fain au iesit!
    Nu ai avut dificultati cu pastrarea constanta a temperaturii solutiilor, pentru a nu aparea deviatii de culoare? (asta fiind cel mai mare "ghimpe"...)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bre, iar se supă spicul şef din lan pe tine şi o să spună că ai stricat filmul degeaba, băgând mizerii în cadru...
    Pf! şi ce durere de cap m-a luat şi pe mine uitându-mă la prima imgagine...
    Sunt aspirine în Târgovişte:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Dan, a fost intr-adevar o problema mentinerea temperaturii constante timp de 8 min (am facut developare lenta la 30 de grade). Dupa ce-am tinut sticla cu revelator sub jet de apa calda, apoi rece, apoi calda, si tot asa pana a ajuns fix la 30C, am developat tinand tancul intr-un lighean cu apa la 30C si s-a mentinut bine. Apoi la inalbire si fixare temperatura nu e critica, putea fi intre 25-35C si la stabilizare intre 20-40C.

    Catalin, sunt aspirine aici, si tamponate si ne :))

    RăspundețiȘtergere
  6. @Florian ISPAS: da, mulţumesc, dar nu-s bune pentru durerile de cap...:)

    RăspundețiȘtergere

Orice comentariu va fi verificat de catre proprietarul blogului inainte de afisare pentru a elimina mesajele de publicitate. Asadar nu introduceti adrese URL ca vor fi respinse.
Pentru a putea lasa un comentariu trebuie sa aveti un cont Google. Daca nu aveti, nicio problema, se face in 3 minute.